9/12/2013

Kali, BackBox ve BugTraq

Merhabalar.
Bir süredir reel yaşantının getirdiği bazı sorumluluklar yüzünden sanaldan ayrı kalmak zorunda kaldım ve bu durum maalesef epey bir süre daha devam edecek. Günümün neredeyse tamamı bilgisayar başında geçmesine rağmen sanal profillere pek vakit ayıramıyorum. Gönderdiğiniz mailler ve blogdan yönelttiğiniz sorulara elimden geldiğince çabuk geri dönüş yapmak istesem de buna pek fırsat bulamıyorum ama gerek duyduklarıma geç de olsa geri dönüş yapmaya çalışıyorum. Bu durum için anlayışınıza sığınıyorum.

Bilindiği üzere internette çeşitli pentest araçlarını içerisinde bulunduran çok sayıda işletim sistemi mevcut. Bu sistemlerin en önemlisi hiç şüphesiz BackTrack'tir. BackTrack, içerisinde bulundurduğu pentest araçlarının fazla oluşuyla diğer sistemlerden bir adım öne çıkmayı başarmaktaydı. Günümüzde BackTrack'in yerini Kali Linux aldı. Kali yayınlanmadan önce diğer bir çok pentest sistemini deneyip kullanmıştım. İnternette BackTrack'in diğer sistemlerle karşılaştırmalarını ve forumlardaki tartışmaları bugün de bulabilirsiniz. Peki ama Kali'nin gerçek bir rakibi var mı acaba?
Bence Kali'nin Debian tabanlı oluşu ve yaklaşık olarak her ay yeni bir versiyonunun yayınlanması Kali'yi çoktan lider koltuğunun sahibi yapmayı başardı bile. Bu tür sistemlerde güncellik son derece önemlidir. Eğer pentest ile ilgileniyorsanız elinizin altındaki araçların güncel ve hatalarının minimum olması beklenir. Bugün baktığımızda en hatasız, en stabil ve en güncel pentest sistemi olarak Kali karşımıza çıkmaktadır.
Diğer sistemlere göz attığımızda ise bir zamanlar BackTrack'in bir numaralı rakibi olarak gösterilen BlackUbuntu'nun (BlackBuntu olarak da bilinir) domaininin artık erişilebilir olmadığını görüyoruz. Ayrıca BackBox'ta oldukça eskimesine rağmen aylardan beri 3.0.5 download edilebilir durumda. Yazılım sunucularının ne kadar sık güncellendiğini bilemiyorum ama BackBox için de durum hiç iç açıcı gözükmüyor.
Peki BugTraq?
Yanılmıyorsam ilk sürümü BackTrack dönemlerinde yayınlanmıştı fakat o dönemde pek tutulmamıştı. Kali ile ise BugTraq'in 2. sürümü mücadele ediyor.
Bildiğiniz üzere Kali Debian tabanlı bir sistemdir. BugTraq ise buna karşı olarak kullanıcının ilgi ve taleplerine göre farklı alt yapıda download edilebilir durumdadır.
BugTraq; Debian, OpenSuse ve Ubuntu mimarileri ile edinilebilir aynı zamanda kullanıcının masaüstü tercihine göre KDE, Gnome yada XFCE arayüzleri ile kullanılabilmektedir. BugTraq'in bu özelliği aslında onun aynı zamanda günlük işler için de kullanılabilir bir sistem olabileceğini gösteriyor.

İlerleyen zamanlarda pentest amaçlı geliştirilmiş sistemlerin sayılarının artması ümidi ile sağlıcakla kalın.


2 Yorum:

  1. Kali de backtrack da kullanılan komutlar bugtraq için de geçerli mi. Nasıl kullanılır bu meret. Bir de türkçe desteği var mı acaba. Debian veya ubuntu tabanlı indirip depoları eklersek günlük kullanım içinde türkçe olarak kullanabilirmiyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sistemsel komutlar geçerlidir. BB, Ubuntu tabanlı olup Türkçe dil desteği vardır. Sistemde Ubuntu depo'ları kullanılabilir.

      Sil

© 2012- Hackings.org Bu Sitenin hakları Aziz Türk milletine Aittir.
"Benim hayatta yegâne fahrim, servetim Türklükten başka bir şey değildir." K.ATATÜRK