8/20/2012

Windows 8 - BackTrack 5 Paralel Sistem Kurulumu

Aslında bu konuyu açmayacaktım ama akıllarda soru işareti olabilir. Windows 8 ile Ubuntu 10.04  sistemleri paralel kurulabilir mi acaba?



Yanıtını peşinen vereyim: evet.

Windows Vista / 7 / 8 Bu sistemlerin tamamı (Hatta Server sürümler de dahil) aynı başlangıç loaderi üzerinden açılıyor dolayısıyla paralel sistem kurulumunda sorun yaşamazsınız.

Paralel sistem nasıl kurulur?

Öncelikle Windows işletim sisteminizi kurmalısınız. Daha sonra Linux sisteminiz için ikinci bir HDD bölümüne ihtiyacınız olacak. Eğer ikinci bir bölüm yoksa, Windows'un yanına da kurabiliyorsunuz. Windows'un yanına kurmak istediğinizde yeni bölüm boyutlarını grafiksel bir çubuk yardımıyla ayarlayabiliyorsunuz. Yeni bölüm boyutları dediğime aldanmayın. Burada yeni olan tek şey, Linux için ayrılan kısımdır. Windows'un kurulu olduğu kısımda sadece alan daralması oluyor.

Linux için oluşturulan kısım sadece Linux sistemden okunabiliyor. Bu alanın dosya sistemi Windows tarafından desteklenmediği için bu alana erişim de mümkün olmuyor malesef. Ayrıca hatırlatmak gerekirse, Linux; NTFS, Fat serisi tüm bölüm bilgilerini destekler ve bunları okuyup yönetebilir. Yani taşınabilir cihazlarınıza, Kasa içi harddisklerinize, disk bölümlerinize BackTrack'ten rahatlıkla erişebilirsiniz.



Kasa içinde birden fazla HDD kullanan kullanıcılar, Dikkat:

Kurulum sırasında kullanılacak disk bölümünü seçerken, sistemin kurulacağı hdd'nin en üstte olmasına dikkat edin. Normalde Ubuntu 12.04'de bu kısımda Grub Loader'in nereye yükleneceğini belirtebiliyorsunuz ama BackTrack 5'te ( Bunun sebebi muhtemelen Ubuntu 10.04) loaderin nereye yükleneceğini seçemiyorsunuz. Otomatik olarak loaderi listede en üstte olan cihaza yazıyor. Bu yüzden sistem açılırken aslında sistem yüklenmemiş bir diskte  sistem arıyor ve bu da (eğer sisteminiz için uygun değilse) grub'ın çökmesine sebep oluyor. (Bunun ayarlanması Bios'tan öncelik sırasını değiştirerek ayarlanabilecek bir seçenek değildir. Kasa içinde SATA kablolarının hangi dizilimle takılı olduğu önemlidir. Sata0'a sistem için kullanılan aygıtı bağlayın. Diğer HDD'ler ise 1,2,3... sata portlarına bağlandığında zaten Backtrack'in kurulumunda sistem diskiniz 1. sıraya çıkacaktır. Bu sıra görünümü meselesi alttaki resimde "Bölümleri elle belirt" seçeneği seçildiğinde gözlenebilir.)



Resimden de görüldüğü üzere Windows recovery environment kısmı Windows Loader'in sistemde olduğunu gösteriyor. Windows'un yanına kurmak için en üstteki seçeneği kullanacaksınız. En altta görüntülenen yeşil, açık kahve rengi görünümlü bar çubuktan da sistemler için ayrılacak disk bölümlerini belirleyebiliyorsunuz.

Windows için ayırdığınız disk bölümünden farklı bir disk bölümüne kurulum yapacaksanız, "Bölümleri elle belirt" seçeneğini seçmelisiniz.

2 Yorum:

  1. aynı sorununla 2 seferdir karşılaşıyorum en son sizin dediğiniz gibi yaptım ama açılışta yine windows 8 direk açılıyor daha sonra windows boot ekranı açılıyor orda 2 sorgu çıkıyor 2.sine tıklayınca tekrardan açıp tam boot ekranı gelicekken dediğiniz gibi olup vs vs işin içinden çıkamadım

    YanıtlaSil
  2. Keşke sorunu ben yaşasam da uğraşabilsem :)
    Eğer bir laptop sistem kullanıyorsanız bilgisayarınızdaki EFI standardından dolayı Windows açılıyor olabilir.
    Kurcalamadan kesin birşey söylemek gerçekten çok zor.

    YanıtlaSil

© 2012- Hackings.org Bu Sitenin hakları Aziz Türk milletine Aittir.
"Benim hayatta yegâne fahrim, servetim Türklükten başka bir şey değildir." K.ATATÜRK